Tuesday, May 26, 2009

Scholarship woes..


























Hahha.. The Star 24 mei 2009, geli hati aku tengok kartun yang cuba menunjukkan perjalanan yang perlu ditempuhi oleh adik2 kita yang mohon biasiswa tahun ni.

Actually, my Ketua Pengarah had told through the press before PSD spread out the scholarship offer, that there will be scorers will not get the PSD's scholarship.

But nobody aware about it. It's a big challenge nowadays to get the prize!

Sunday, May 24, 2009

Selamat Hari Persahabatan Sedunia!

Pertemuan yang tidak dipinta,
Bermula dengan segan silu,
Kemudian bertepuk tampar gelak ketawa,
Perpisahan yang mungkin terduga,
Pemergian yang adakalanya ditangisi,
Bila dikenang kembali,
Membuatkan terhayal seketika sendiri,
Tidak mengira adam mahupun hawa,
Silaturrahim diikat dan dierat,
Takdir yang menentukan segalanya,
Itulah persabatan,

Happy World Friendship Day to you all my friends outside there! Where ever you are and what ever you do, you all are remained in my memory forever.




Friendship isn't always easily described. The Eskimos, they say, have a hundred different words for snow. Unfortunately, the English language isn't quite as innovative, though it has vast opportunities to differentiate meaning. Certainly, Love is one of those opportunities. And so, too, is Friendship.

Instead of different words, however, we're stuck with simple adjectives. Close friend. Best friend. Childhood friend. Intimate friend. Trusted friend. Beloved friend. But whether you use adjectives or different words, few could deny the nearly infinite meaning in such a simple word.

Friends are special people. We can't pick our family, and we're sorely limited in the number of them at any rate. Society and mores (and often our own conscience) dictate we select a single mate. But our friends can be as diverse and infinite as the adjectives we choose. Our friends, in a very real sense, reflect the choices we make in life.

Wednesday, May 20, 2009

Student 13 A's, 14 A's TAK Dapat Biasiswa.. Camane ni?

Aku nak kongsi satu isu yg tercetus dari biasiswa JPA skarg nih..

antaranya pelajar 13 A's, 14 A's dan berbelas2 A's lagi tak dapat biasiswa JPA. So, ada satu forum yang membincangkan tentang hal ni. Tapi forum ni tahun 2005 dulu. However, it is still relevant to respond this issue.

http://bbs.lelong.com.my/bbs/showthread.php?t=15453

Apa kah pendapat korang pada mereka2 yang score berbelas2 A dlm SPM tp tak dapat scholarship?

Saturday, May 16, 2009

Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru diucapkan kepada semua warga pendidik di seluruh dunia.
Susah payah kalian dalam berkongsi ilmu dan kemahiran kepada kami semua tidak akan kami lupakan. Tanpa guru, tiada kejayaan buat kami hari ini.

Saya ucapkan terima kasih yang sebanyak2nya kepada guru-guru yang pernah mengajar saya sejak saya sekolah tadika lagi. Cikgu Zaleha di tadika Felda Keratong 1 (1990), cikgu Nor Zaidi, Cikgu Badri, Cikgu Salleh, Cikgu Tajudin dan cikgu2 yang lain di Sekolah Kebangsaan Felda Keratong 1 (1991-1996), semua guru2 di sekolah Menengah Kebangsaan Keratong, Keratong 2 (1997-1999), semua guru-guru di MRSM Muar, Johor (2000-2001), semua pensyarah2 di Kolej Matrikulasi Institut Maxisegar, Rawang (2002), dan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia (2003-2006) di Fakulti Teknologi, Sains Maklumat dan fakulti2 yang lain.

Pengorbananmu tidak akan ku lupa sampai bila2. Terima di atas ilmu yang telah dicurahkan, biarpun ia tidak dipraktikkan sepenuhnya dalam kehidupan hari ini, tetapi adalah suatu ilmu yang datang dari Tuhan dan harus dihargai, bukan semata2 peperiksaan untuk dihadapi, tetapi untuk dinikmati.

Semoga berjumpa lagi...


Ku ingin kongsikan satu coretan tentang cemuhan kepada para doktor dan guru yang perlu difikirkan oleh segenap lapisan masyarakat hari ini...

Artis dijulang, doktor dan guru pula dicemuh

ANUGERAH Industri Muzik (AIM) kali ke-16 baru sahaja melabuhkan sauhnya. Artis-artis yang ditabalkan sebagai pemenang dalam kategori masing-masing pulang dengan hadiah-hadiah lumayan yang ditawarkan oleh pihak penganjur. Pengiktirafan demi pengiktirafan dihamparkan kepada golongan artis atas jasa menghiburkan pelbagai lapisan masyarakat tidak kira tua mahu pun muda.

Malah artis seperti Datuk Siti Nurhaliza, penyanyi nombor satu negara telah meraih sebanyak lebih daripada 150 anugerah seni dalam dan luar negara hasil daripada nyanyiannya yang berjaya menghibur para pendengar.

Terbaru, Tomok pula dianugerahkan dengan ganjaran RM1 juta kerana memenangi pertandingan One In A Million.

Meet Uncle Hussain juga tidak kurang hebatnya apabila telah mengungguli tiga anugerah hiburan berprestij tahun ini iaitu Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-23, Anugerah Bintang Popular dan AIM ke-16.

Di sudut yang lain, doktor yang bergadai nyawa siang dan malam menyelamatkan nyawa ribuan manusia jarang diberi penghormatan sebesar itu, malah sering dipersalahkan atas kelemahan dan kecuaian yang berlaku.

Mungkin tidak ramai yang prihatin apabila para doktor dan jururawat sentiasa berada di barisan hadapan setiap kali negara dilanda wabak penyakit yang merungsingkan semua.

Lihat sahaja ketika ini, di saat seluruh dunia bimbang akan penyebaran virus influenza A (H1N1), para doktor berkorban nyawa, menanggung risiko kemungkinan dijangkiti wabak itu, apabila mereka dipertanggungjawabkan dengan tugas memeriksa setiap pelawat yang tiba di pintu masuk utama negara.

Mereka dikerah bertugas siang dan malam semata-mata bagi mengawal penyebaran wabak ini kepada rakyat Malaysia.

Perkara serupa juga berlaku ketika negara diserang virus JE dan virus Nipah. Para doktor dan jururawat jugalah yang bertungkus-lumus menyelamatkan nyawa rakyat Malaysia, sehingga ada di kalangan mereka yang turut dijangkiti virus itu.

Selayaknya para doktor dan jururawat diberi penghormatan yang sebesar-besarnya atas jasa bakti menyelamatkan seluruh warga negara Malaysia tanpa mengira kaum dan ikutan agama daripada dijangkiti penyakit berbahaya ini.

Kecuaian yang mungkin dilakukan oleh sesetengah pengamal perubatan tidak wajar dijadikan alasan untuk memperlekehkan mereka, sehingga seolah-olah segala jasa bakti kepada negara dilupakan begitu sahaja.

Sebagai manusia biasa yang tidak maksum, semua perlu sedar bahawa kekurangan dan kealpaan merupakan sifat semula jadi manusia. Malah yang afdal, segala kelemahan dan kecuaian yang berlaku diganti dengan usaha-usaha penambah baikkan untuk manfaat bersama.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ''Semua anak Adam melakukan kesalahan dan sebaik-baik yang melakukan kesalahan adalah orang yang bertaubat, berhenti daripada melakukan kesalahan itu.''

Golongan guru juga sering menerima nasib yang sama. Setiap kali pelajar dihukum kerana kenakalan anak-anak, mereka dihujani dengan pelbagai tohmahan dan kata-kata nista. Masyarakat kelihatan alpa dengan cabaran dunia pendidikan masa kini yang jauh berbeza daripada zaman lalu.

Sering kali dilaporkan berita murid membelasah guru dan tidak kurang juga terdapat laporan-laporan yang melibatkan salah laku guru. Semua ini berlaku kerana faktor persekitaran yang turut menyumbang kepada masalah yang berlaku.

Oleh itu, ungkapan guru umpama lilin, membakar diri untuk kebahagiaan orang lain selayaknya dihayati dengan rasa tanggungjawab bersama. Ini kerana tugas memberi pendidikan tidak hanya terbatas kepada guru di sekolah sepenuhnya.

Ibu bapa juga wajar memainkan peranan sebagai pendidik kepada anak ketika mereka di rumah. Malah jika diteliti, mereka lebih lama berada di rumah berbanding di sekolah yang hanya memakan masa lebih kurang tujuh hingga lapan jam sahaja sehari.

Ibu bapa juga disaran menjadi contoh teladan terbaik kepada anak-anak dengan sentiasa melakukan ketaatan dan kebajikan.

Amalan solat berjemaah bersama seluruh ahli keluarga selain dapat merapatkan hubungan dengan Allah SWT juga mampu menjadi mekanisme terbaik kepada pendidikan anak-anak.

Tulisan ini tidak bermaksud untuk menyatakan isu betul dan salah, sebaliknya marilah kita seluruh warga negara atas prinsip One Malaysia, bersama berganding bahu memperbaiki segala kelemahan dan kekurangan yang berlaku.

Amalan menuding jari menyalahkan orang lain tidak akan memberi apa-apa kebaikan untuk kejayaan bersama. Adalah lebih manis jika cadangan-cadangan penambahbaikkan disalurkan kepada pihak-pihak tertentu agar perkara serupa tidak berulang kembali.

Thursday, May 14, 2009

Biasiswa JPA 2009

Post ni aku sampaikan kepada semua mereka2 yang ada kaitan dgn biasiswa yang JPA tgh hot skang nih.

Sekarang ni Dept aku tgh bz menguruskan penajaan pelajar2 lepasan SPM 2008 yang minta biasiswa JPA. Mesti korang semua pon tau pasal isu biasiswa JPA yang hangat digembar-gemburkan dalam surat khabar sekarang nih.

Ada yang dapat pi luar negara, ada yang dapat dalam negara dan dihantar ke IPTA, ada yang dpt IPTS dan memang ada yang tak dapat.

Ada yang dah dapat, nak pilih negara pulak. Ada yang dapat IPTA, nak g luar negara jugak. Ada yang tak dpt langsung, merayu nak dapat.

Ok lah..1st off all. Aku sebenarnya baaanyak geram ngan orang2 Malaysia yang memohon biasiswa JPA ni. Kita kena ingat, adalah menjadi adat akan ada orang yg dpt penajaan dan ada org yang tak dapat. Tak kira lah dia 10A1 ke, 12A1 ke, mesti ada punya yg tak dapat. Pemilihan mereka yang berjaya bukan sahaja mengambil kira keputusan peperiksaan SPM tu, malah akan mengambil kira penglibatan ko-kurikulum dan temuduga yang dijalankan.

Kalau kita nak ikut result exam saje, kira la berapa ramai student SPM yang dapat 10A1 ke atas sekarang nih?. Sekarang bukan macam dulu adik kakak oii.. yang excellent bijak2 otak2 pandai ni ramai sangat. Yang terlebih pandai pun ada.

Competetion sentiasa wujud di mana2 agensi penajaan sekali pon. Itu kena ingat. JPA ada peruntukan bilangan yang telah ditetapkan. 2,000 orang kita offer g luar negara. Tp 100 orang kita amik bagi kat 4 RU's dalam negara untuk bagi student ni excel kan Universiti tempatan. Lagi, yang tak dapat gi oversea tu, kita still offer biasiswa, kita taja dalam negara. Tak dapat IPTA, kita hantar branch campus universiti luar negara kat dalam negara. At least tak dapat g oversea, dpt blaja kat branch campus U oversea pon ok la ape.

Perkara yang penting sekarang ni ialah..BERSYUKUR. Ramai orang yang tak bersyukur bila diberikan satu-satu nikmat itu. Orang yang tak bersyukur ni memang tak pernah rasa cukup dengan apa yg dia dapat. Lu pikir la sendiri. Brapa ramai yg mohon biasiswa dan brape orang yg dapat. Dah dapat biasiswa tu kira ok la orang nak bagi. Kalau orang tak bagi kang.. haa nak ke buat loan PTPTN macam aku ni.

Haa..aku dulu PTPTN loaner tau, tp skang kje bagi biasiswa kat bbudak. Tak tensen ke aku korang pikir? JPA sediakan 12,000 biasiswa. Tak dapat g oversea, blaja dlm negara je lah. Universiti tempatan kita tak ok ke? Korang yang blaja kat UKM, USM, UiTM.. U korang tak bagus ke?

Lagi, JPA bukan satu2nya agensi yg bagi biasiswa, ada banyak lagi agensi macam PETRONAS, Shell, Bank Negara, Khazanah.. mintak la kat diorang bg biasiswa. Kalu tak dpt ngan JPA, takde rezki la namanya. Takde rezki ngan JPA, carik la rezki kat tempat lain. Hai susah la bbudak skang nih.

Bagi yg dah dapat offer tu, bersyukur la dgn apa yg JPA tawarkan. Kang kitorg tarik balik tawaran tu baru tau. Pastu gi la buat loan PTPTN tu, bayar bulan2 kena interest 3% mcm aku skarg. haha!

Yang tak dpt tu, korg tunggu bulan Jun nanti, apply biasiswa dalam negara punya. Kalau result ok, insyaAllah dapat. Ada 8,000 tempat JPA sediakan.

Ok dah panjang dah aku membebel ni. Letih tau handle biasiswa nih. Bagi susah tak bagi susah. Kat luar negara banyak negara yg takdak biasiswa tau untuk student dia. Study pakai duit sendiri je. Bersyukur la dgn apa yg korang dapat. Ok. Selamat maju jaya dan selamat study.

Thursday, May 7, 2009

Lantak kau lah..


Bila sesuatu terjadi pada aku.. dan aku rasa geram, kecewa, marah, hampeh, tak guna dan macam2 lagi.. satu bende yang boleh mengurangkan stress kerana masalah tersebut adalah dengan mengatakan "LANTAK KAU LAH..".

haha.. apa nak jadik..jadiklah, ko punya pasal lah, hantam sajalah, pi mampus lah.. dan lain2 lagi, itu antara kata2 yang kurang or memang tak bagus untuk diucapkan.. tp dpt mengurangkan geram di dalam hati.. itu yg aku slalu katakan kalau something x best terjadi kat aku.. tp lpas tu istigfar la plak.. sbb tak baik cakap macam tu.. ingat tu adik2 ye..

ikut hati mati, ikut rasa binasa.. sabar itu yang paling penting.. kalau ada masalah, ingatlah semuanya itu bukan datang secara automatik, tp ia adalah dugaan yang telah siap dirancang.. oleh siapa? Siapa lagi kalau bukan Tuhan Yang Menciptakan, Dia Yang Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana..

So.. moral of the story.. Lantak kau lah, ko paham ke tak, nak ikut ke tak, ko punya pasal lah, aku pedulik ape.. astagfirullahala'ziiimm..

Tuesday, May 5, 2009

Stand by me..

Ini adalah video klip lagu "Stand by me" yang didendangkan oleh penyanyi dan pemuzik jalanan gabungan beberapa negara seperti Afrika, Spain and France.. may you enjoy it.. have a nice day! ;).

video

UnTaiAn MuTiara...

Ketika kita tidur malam nanti, belum tentu kita akan bangun esok pagi. Ketika kita baring, belum tentu kita mampu bangkit dan menikmati keindahan sinaran mentari.